Historia zakładu sięga 1976 roku...

Przewidywania znacznego wzrostu produkcji mleka na terenie Żuław i Powiśla wpłynęły na decyzję o budowie dużego wszechstronnego zakładu w tym regionie. Pasłęcka lokalizacja została wybrana ze względu na potencjał produkcji mleka w okolicy, a tak położony zakład znajdował się w centrum basenu mlecznego. Znaczenie miał też układ komunikacyjny, bilans surowca, oraz mocne tradycje serowarskie w regionie Pasłęka, nawiązujące do holenderskiej sztuki warzenia serów. Wszystko to stanowiło o ponadlokalnym charakterze zakładu. Pierwotnym zadaniem miało być skupowanie nadwyżek surowca i przetwarzanie ich na produkty mleczne spożywane na co dzień.

Pierwsza produkcja sera ruszyła w 1984 roku..

Pierwsza produkcja sera ruszyła w 1984 roku. Stopniowo zakład rozwijał produkcję na trzech wydziałach: serowni, masłowni
i produkcji ogólnej oraz proszkowni. Na wydziale proszkowni głównie produkowano odtłuszczone mleko w proszku
z przeznaczeniem na rynek krajowy i zagraniczny. Na wydziale ogólnym produkowano galanterię: mleko w butelkach, śmietanę
w butelkach oraz masło w blokach na eksport i masło śmietankowe na rynek krajowy. Na serowni produkowano sery typu holenderskiego gouda, edamski, morski z przeznaczeniem na rynek krajowy.

W latach dziewięćdziesiątych zakład nawiązał współpracę
z amerykańską firmą Land O’Lakes...

W 1994 roku powstała „mała” Spółka Sery ICC Pasłęk, która obejmowała wydział serowni, a następnie w kolejnych latach
– „duża” Spółka obejmująca cały zakład.

W tym okresie pojawiły się nowe inwestycje: nowa linia do pakowania, linia produkcji serów w kręgach, linia do produkcji serów topionych i nowe technologie: masło puszyste, sosy serowe, sery pasteryzowane pod marką Jankes i La Festa, sery szwajcarskie pod marką Cramber, Edelweiss, Helvetia, sery typu holenderskiego - Gouda Baby, Prima Gouda i Piccolo. Te zmiany umożliwiły firmie zwiększenie udziału w rynku i dały mocną pozycję na rynku serów. Firma uzyskała certyfikat ISO 9002, wdrożono system HACCP. W 2001 roku firma otrzymała prestiżową nagrodę Godło „Teraz Polska” za ser Gouda Marmurkowy z przeznaczeniem na rynek krajowy.

W 2000 roku Land O’Lakes podjęła decyzję o zakończeniu działalności w Polsce.

W lipcu 2002 większościowy pakiet udziałów wykupiła francuska grupa Savencia – międzynarodowy koncern mleczarski.
Zmiana właściciela przyniosła kolejne zmiany profilu produkcji
i portfolio spółki. Na pierwszy plan zaczęły się wysuwać produkty proszkowe oraz dodatki mleczne stosowane w przemyśle spożywczym oraz sery mozzarella produkowane w technologii pasta filata w postaci bloków i wiórów na rynek krajowy. Na serowni produkowano sery typu holenderskiego gouda, edamski, morski
z przeznaczeniem na rynek krajowy.

W 2015 roku zostały oddane do użytku dwie ważne inwestycje ostatnich lat - druga wieża suszarnicza oraz nowoczesna instalacja demineralizacji serwatki.

Kolejną przełomową inwestycją jest wydział produkcji baz odżywek w proszku dla dzieci uruchomiony w 2017 roku. Cały czas rozwijana jest też linia do produkcji mozzarelli. Naszym celem jest zapewnienie jak najlepszej jakości przy jak najlepszej wydajności. W latach 2016 – 2017 zainstalowano nowy tunel do zaparzania masy serowej oraz nową linię pakującą bloki serów.

Równolegle prowadzone są inwestycje gwarantujące dostępność mediów energetycznych dla wszystkich nowych procesów oraz optymalizacja ich wytwarzania.

Przebudowano kocioł parowy, wszystkie urządzenia zostały wyposażone w filtro-cyklony do usuwania pyłów z emitowanych spalin. Zainstalowaliśmy także nowy system chłodzenia linii
i pomieszczeń, co gwarantuje skuteczne chłodzenie surowców
i wyrobów oraz instalację do chlorowania wody za pomocą generatora chloru gazowego.